Farmaceutski-biokemijski fakultet

Sveučilište u Zagrebu
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
od 1882. godine

Plan izvođenja nastave u zimskom semestru akademske godine 2020./21.

4.9.2020.

Poštovani studenti,

zbog primjene protuepidemijskih mjera s ciljem sprječavanja širenja zaraze SARS-CoV-2 virusom te neizvjesnosti razvoja epidemiološke situacije, pred nama je vrlo izazovna i neuobičajena akademska godina.

U tijeku je razrada modela izvođenja nastave u zimskom semestru akademske godine 2020./2021. u prvom redu vodeći brigu o sigurnosti i zdravlju studenata i djelatnika, a s ciljem osiguranja visoke kvalitete studija u skladu s propisanim kriterijima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, izradio i objavio 2. rujna 

PREPORUKE ZA ODRŽAVANJE NASTAVE NA VISOKIM UČILIŠTIMA U RAZDOBLJU PANDEMIJE BOLESTI COVID-19 UZ PRIMJENU PROTUEPIDEMIJSKIH MJERA.

U skladu s preporukama HZJZ, a vodeći računa o specifičnostima studijskih programa koji se izvode na Fakultetu, nastava će se u zimskom semestru u najvećoj mogućoj mjeri, koliko to budu dozvoljavale aktualne epidemiološke okolnosti, izvoditi na „klasični“ način, kao nastava uživo u prostorima Fakulteta, a dio nastave izvoditi će se na daljinu u obliku e-učenja.

Nastava za sve studente integriranih preddiplomskih i diplomskih studija farmacije i medicinske biokemije započet će prema planu, 1. listopada 2020. godine. Krajem rujna biti će objavljen raspored sati, koji će biti podložan promjenama, ovisno o razvoju epidemiološke situacije. Posebna pažnja posvetit će se uvođenju brucoša u nastavni proces. Dan brucoša bit će održan 1. listopada, a o načinu održavanja tog događaja brucoši će biti pravovremeno obaviješteni.

S obzirom na planirano izvođenje nastave na Fakultetu (kontakt nastava u obimu koji će odrediti epidemiološka situacija i važeće preporuke), smatramo da studenti koji žive izvan Zagreba trebaju što prije osigurati smještaj.

Potičemo vas na odgovorno i savjesno ponašanje, međusobnu solidarnost i kolegijalnost. Molimo vas da se pridržavate svih mjera propisanih od strane nadležnih državnih tijela.

Posebno ističemo:

  • Studenti ne smiju ulaziti u unutarnje ni u vanjske prostore (dvorište, vrt) ustanove ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, dišne (respiratorne) simptome (kašalj, poteškoće u disanju, curenje iz nosa) ili ostale simptome zarazne bolesti (poremećaj osjeta njuha i okusa, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima, probavne tegobe i sl.) te ako su u samoizolaciji ili im je utvrđena zaraza koronavirusom.
  • Studenti su dužni mjeriti tjelesnu temperaturu prije dolaska na Fakultet.
  • U svim zatvorenim prostorima Fakulteta studenti trebaju nositi maske ili druga pokrivala za usta i nos (maska cijelo vrijeme pokriva usta i nos).
  • Pri ulasku u Fakultet i izlasku iz njega, tijekom kretanja Fakultetom te boravka u njegovim prostorima mora se držati razmak od drugih osoba najmanje 1,5 metara.
  • Tijekom proglašene pandemije hodnici, stubišta i ulazi visokih učilišta najosjetljivija su mjesta za prijenos bolesti. Stoga se zadržavanje na njima treba izbjegavati.

Smatramo da zajedno s našim studentima možemo odgovoriti na sve izazove koje nam nosi nadolazeći zimski semestar. Prilagodba nastavnog procesa ovisno o epidemiološkoj situaciji vrlo je izgledna. U ovim izazovnim vremenima naše znanje i iskustvo te svi naši raspoloživi resursi bit će prvenstveno usmjereni na pomoć i podršku našim studentima.