Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna suradnja

MEĐUNARODNE RAZMJENE
  • CEEPUS
CEEPUS (Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije) regionalni je program akademske mobilnosti. U programu sudjeluju sljedeće države: Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija. Programu su pristupila i sveučilišta u Prištini, Prizrenu i Peći na Kosovu. Zemlje potpisnice ugovora CEEPUS svake godine određuju kvotu raspoloživih stipendija za dolazne mobilnosti, iznose stipendija za različite kategorije stipendista, kao i ostala prava CEEPUS-ovih stipendista (primjerice, besplatan smještaj, subvencionirana prehrana, zdravstveno osiguranje). Mobilnosti u okviru CEEPUS-a primarno se ostvaruju kroz CEEPUS mreže sačinjene od najmanje tri člana iz najmanje dvije države članice CEEPUS-a, a moguće je ostvariti i mobilnosti izvan mreža (slobodnjaci, odnosno freemoveri). Više informacija o CEEPUS programu mozete naći ovdje.
 
 
  • Erasmus +
Erasmus+ najveći je program Europske unije kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport.
Putem Erasmus+ programa studenti mogu ostvariti sljedeće mobilnosti:
1. Razmjena studenata u svrhu studijskog boravka - SMS (2 - 12 mjeseci) - uključuje i izradu završnog rada (ne uključuje samostalno istraživanje koje nije sastavni dio studija). (http://www.unizg.hr/suradnja/medunarodna-razmjena/razmjena-studenata/studijski-boravak/erasmus/)
2. Stručna praksa za studente - SMP (2-12 mjeseci) - ako je dio nastavnog programa. Ako nije dio nastavnog programa matični fakultet mora posebno odobriti praksu (http://www.unizg.hr/suradnja/medunarodna-razmjena/razmjena-studenata/strucna-praksa/erasmus/)
3. Kombinacija studijskog boravka i stručne prakse (2-12 mjeseci po aktivnosti) - uz uvjet da  se stručna praksa obavlja pod nadzorom iste visokoškolske ustanove na kojoj će student ostvariti studijski boravak, te da se dvije aktivnosti ostvare jedna za drugom bez prekida.
Vrste mobilnosti za nastavno/nenastavno osoblje uključuju (http://www.unizg.hr/suradnja/medunarodna-razmjena/razmjena-sveucilisnih-djelatnika/erasmus-plus/):
1. podučavanje - nastavno osoblje, 2 dana do 6 tjedana (najmanje 8 sati nastave)
2. osposobljavanje - nastavno i nenastavno osoblje, 2 dana do 6 tjedana
3. podučavanje - predavači iz tvrtki izvan Republike Hrvatske, 1 dan do 6 tjedana (najmanje 8 sati nastave)
 
Razdoblje u kojem se može ostvariti mobilnost određeno je natječajem.
 
  • Erasmus Mundus
Erasmus Mundus je program Europske unije kojem je osnovni cilj promidžba europskog visokog obrazovanja i poticanje uspješne međunarodne suradnje. Erasmus Mundus se provodi stvaranjem centara izvrsnosti na visokim učilištima kroz združene diplomske i doktorske studije, a omogućava stipendiranje studenata i profesora koji su uključeni u neki od diplomskih ili doktorskih studija kojima je Europska komisija dodijelila certifikat "Erasmus Mundus", a koji se provodi isključivo na sveučilištima iz EU.
 
  • Bilateralne razmjene
Bilateralna razmjena temeljem međusveučilšnih sporazuma temelji se na bilateralnim ugovorima koje Sveučilište u Zagrebu sklapa sa stranim sveučilištima. Razmjena studenata samo je jedna od aktivnosti koje takvi sporazumi predviđaju. Trajanje razmjene je minimalno 3 mjeseca, a maksimalno 12 mjeseci, a određuje se prema pozivnom pismu prihvatnog sveučilišta. Više informacija o bilateralnim razmjenama možete naći ovdje
 
  • CPSA
Mobilnosti koje organizira CPSA
Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske iznimno je aktivna u organizaciji studentskih boravaka u inozemstvu. U suradnji sa svojim partnerima, IPSF-om i EPSA-om, CPSA nudi nekoliko programa studentske mobilnosti poput: Student exchange programme (SEP), Twinnet i Individual mobility project (IMP). Više o ovim programima možete saznati na njihovoj stranici.
  • Ostale mogućnosti stipendiranja studenata i nastavnika
Studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta mogu sudjelovati u brojnim aktivnostima koje organizira Sveučilište u Zagrebu i druge institucije. U te aktivnosti spadaju:
Međunarodne ljetne škole
Ostale mogućnosti stipendiranja
Portal Stipendije.info
 
Ostale mogućnosti stipendiranja nastavnika dostupne su ovdje.

Pretraživanje

Vrh