Farmaceutski-biokemijski fakultet

Sveučilište u Zagrebu
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
od 1882. godine

UNIC - POSJET ERASMUS DELEGACIJE ZAGREBU

11.5.2022.

UNIC - POSJET ERASMUS DELEGACIJE ZAGREBU.pdf

U travnju je u dvodnevnom posjetu Sveučilištu u Zagrebu boravila delegacija Erasmus sveučilišta u Rotterdamu, predvođena predsjednikom Sveučilišta Erasmus, profesorom Edom Brinksmom i koordinatorom UNIC saveza, profesorom Peterom Scholtenom. Profesor Brinksma tom se prilikom susreo sa rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom i novoizabranim rektorom prof. dr. sc. Stjepanom Lakušićem, te sa članovima UNIC koordinacijskog tima na čelu s voditeljem UNIC-a za Sveučilište u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivanom Koprićem, dekanom Pravnog fakulteta. S obzirom na važnost razvoja suradnje osam sveučilišta i gradova u kojima ova sveučilišta djeluju, delegacija Erasmus sveučilišta sastala se i s gradonačelnikom Grada Zagreba Tomislavom Tomaševićem i drugim predstavnicima Grada.

U utorak, 26. travnja održan je sastanak predstavnika katedri za upravnu znanost, za upravno pravo i za financijsku znanost i financijsko pravo s Pravnog fakulteta u Zagrebu s eminentnim profesorom javne uprave Arwinom van Buurenom.  Profesor van Buuren je ujedno i osnivač i akademski direktor Erasmus Governance Design Studio koji je uključen u razne eksperimentalne istraživačke projekte usmjerene na razvoj metodologije dizajna za javnu upravu. Na sastanku su identificirani zajednički istraživački interesi te raspravljeni mogući oblici suradnje dvaju sveučilišta u području javne uprave.

U srijedu, 27. travnja održan je sastanak Erasmus delegacije i članova UNIC koordinacijskog tima Sveučilišta u Zagrebu s nekolicinom studenata koji su aktivno uključeni u UNIC aktivnosti. Svrha sastanka bila je raspraviti dosadašnja iskustva u pogledu promocije UNIC aktivnosti među studentskom populacijom. Vrlo konstruktivan razgovor rezultirao preporukama za daljnje aktivnosti na promociji UNIC-a.
Delegacija Erasmus sveučilišta održala je i važan sastanak s upravom Učiteljskog fakulteta koji je nositelj pripreme združenog UNIC studija Superdiversity Classroom za Sveučilište u Zagrebu.

Voditeljica međunarodnog ureda Erasmus sveučilišta Martine Wieringa susrela se s voditeljicom Središnjeg ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, kao i s voditeljima međunarodnih ureda sastavnica i prodekanima za međunarodnu suradnju. Na sastancima su iznesena iskustva u pogledu mobilnosti studenata i osoblja i raspravljene mogućnosti za intenzivniju suradnju sastavnica Sveučilišta Erasmus i Sveučilišta u Zagrebu.

Liesbeth Noordegraaf-Eelens, profesorica transformativnog akademskog obrazovanja na Sveučilištu Erasmus susrela se s predstavnicima   Akademije dramskih umjetnosti, profesorom Goranom Pavlićem, prodekanom i doc. dr. sc. Ivom Hraste Sočo.

Delegacija Sveučilišta Erasmus 27. travnja sastala se i s gradonačelnikom Grada Zagreba Tomislavom Tomaševićem i suradnicima. Na sastanku se razgovaralo o važnosti povezivanja gradova sa sveučilištima te su predstavljena iskustva suradnje između Erasmus Sveučilišta i grada Rotterdama. Poseban je naglasak stavljen na promociju angažiranih istraživanja koja odgovaraju na pitanja koja su relevantna za društvo i zajednicu te imaju direktnu primjenu na šira društvena pitanja.