Farmaceutski-biokemijski fakultet

Sveučilište u Zagrebu
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
od 1882. godine

Studij Medicinska biokemija

Studij Medicinska biokemija organiziran je kao sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij u trajanju od 10 semestara (5 godina, 300 ECTS), a po završetku studija stječe se naslov sveučilišni magistar medicinske biokemije i laboratorijske medicine.
Sveučilišni magistri medicinske biokemije i laboratorijske medicine zapošljavaju se najvećim dijelom u sustavu zdravstvene zaštite (medicinsko-biokemijski laboratoriji u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poliklinikama, općim i specijalnim bolnicama, klinikama i kliničkim bolničkim centrima). Zapošljavaju se I u znanstveno-istraživačkim, akademskim i obrazovnim institucijama, državnim javno-zdravstvenim institucijama, Agenciji za lijekove, predstavništvima domaćih i stranih tvrtki, u farmaceutskoj industriji (istraživanje, klinički pokusi za nove lijekove,) i analitičkim laboratorijima. Potreba za ovom vrstom stručnjaka u stalnom je porastu zbog razvoja medicinsko-biokemijske službe i privatizacije laboratorija.
Studij Medicinska biokemija je interdisciplinaran; stječu se temeljna, biomedicinska i stručna znanja i vještine. Osim toga, program studija omogućava sveučilišnom magistru medicinske biokemije i laboratorijske medicine da stručno interpretira biokemijske i hematološke nalaze pacijenata čineći ga tako bitnim sudionikom stručnog medicinskog tima koji zbrinjava pacijenta.