Preskočite na glavni sadržaj

Nanoemulzije unaprijeđene biofarmaceutske vrijednosti za liječenje bolesti suhoga oka

Akronim: BeatDED
Broj projekta: IP-2019-04-2174
Trajanje projekta: 1.3.2020.-29.2.2024.
Voditelj: izv. prof. dr. sc. Jasmina Lovrić

 

Suradnici na projektu


Farmaceutsko-biokemijski fakulteta
izv. prof. dr. sc. Ivan Pepić
prof. dr. sc. Anita Hafner
Bisera Jurišić Dukovsiki, mag. pharm.
Josip Ljubica, mag. pharm. - zaposlen u okviru projekta Razvoj karijera mladih istraživača - izobrazba novih doktora znanosti
 
PLIVA Hrvatska d.o.o.
dr. sc. Marina Juretić
dr. sc. Iva Krtalić

JGL d.d.
Maša Safundžić Kučuk
Zrinka Badurina Huljev

KBC Zagreb
nasl. doc. dr. sc. Igor Petriček

Centar za neuroznanost i staničnu biologiju (CNC) Sveučilište u Coimbri
dr. sc. Miguel Mano

Tehničko sveučilište u Braunschweigu, Institut za farmaceutsku tehnologiju
prof. dr. sc. Stephan Reichl

 

Sažetak

Bolest suhog oka (engl. dry eye disease, DED) je multifaktorijalna bolest površine oka karakterizirana gubitkom homeostaze suznog filma. Pogađa milijune ljudi širom svijeta sa značajnim utjecajem na kvalitetu života. Prevalencija raste s dobi, no relativno visoke stope prevalencije zabilježene su i u mlađih ispitanika zbog ogromnog porasta uporabe digitalnih uređaja. U/V nanoemulzije (NE), ultrafine disperzije ulja u vodi, imaju veliki potencijal učinkovitog liječenja DED-a. Tijekom protekla dva desetljeća NE se razvijaju kao strategija za poboljšanje bioraspoloživosti imunomodulatora ciklosporina A (CsA) u oku nakon topikalne primjene.

CsA se koristi u liječenju težih oblika DED-a, potrebno ga je koristiti dulje vrijeme, a početak djelovanja mu je odgođen. Kratkotrajna premedikacija topikalnim glukokortikoidima ili nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID) može osigurati brže otklanjanje simptoma u odnosu na CsA monoterapiju. Štoviše, topikalni glukokortikoidi ili NSAID imaju potencijal učinkovitog liječenja blagog do umjerenog DED-a. Razvoj formulacije s učinkom na stabilizaciju suznog filma, produljenim zadržavanjem na površini oka i produljenim oslobađanjem djelatne tvari omogućio bi smanjenje potrebne doze, odnosno bolji omjer koristi i rizika oftalmičkog lijeka.

BeatDED projektom predviđen je strukturirani pristup razvoju NE s visokim kliničkim potencijalom za učinkovito liječenje DED-a. Strukturirani pristup osigurat će korištenje biorelevantnih in vitro alata razvijenih u sklopu projekta. Posebna pozornost posvetit će se izboru pomoćnih (bioaktivnih pomoćnih tvari fiziološki prisutnih u suznom filmu) i djelatnih tvari (glukokortikoidi i NSAID) s ciljem postizanja optimalne ravnoteže između svojstava formulacije i učinka formulacije na površini oka. Biorelevantni in vitro alati konstruirani na temelju ključnih fizioloških i anatomskih aspekata površine oka omogućit će razumijevanje procesa na međupovršini formulacije i površine oka.

Pretraživanje

Vrh