Preskočite na glavni sadržaj

Iskustva studenata

Vanda Petrak, KU Leuven, Belgija (Erasmus+ SMS, akad. god. 2022./2023.)
 
Odabrala sam odraditi Erasmus+ razmjenu na Farmaceutskom fakultetu sveučilišta KU Leuven jer je to jedno od najboljih sveučilišta u Europi za našu struku. Grad Leuven je neopisivo dobro povezan kako s drugim belgijskim gradovima, tako i sa svim susjednim metropolama, tako da se pripremite na puno zabavnih putovanja vlakovima! Grad je vrlo siguran i uvijek pun studenata jer mu je to osnovica ekonomije te vam ne može biti dosadno. Lako možete kombinirati uživanje u studentskom životu s marljivim učenjem kada je to potrebno. Studentske udruge poput ESN-a i Pangeae (centar za sastajanje međunarodnih studenata) su vrlo impresivno vođene i izaći  će Vam u susret. Sve je dobro organizirano i na fakultetu te je studentima vrlo jasno što se očekuje. Profesori su vrhunski u svom području te je sadržaj kolegija značajno različit od našeg u Zagrebu. Erasmus je stvarno iskustvo koje ćete zauvijek čuvati u dobrom sjećanju.
 
Karla Peruško, Università degli Studi di Roma 'La Sapienza', Italija (Erasmus+ SMS akad. god. 2022./2023.)
 
Moje ime je Karla i kao što izreka kaže ˝Svi putevi vode u Rim˝, pa je i mene moje Erasmus putovanje odvelo upravo tamo u ljetnom semestru 2023. Oduvijek sam imala želju živjeti u inozemstvu i naučiti novi jezik. Erasmus je savršena prilika za iskusiti život u inozemstvu, upoznati nove ljude iz cijelog svijeta, ne samo Europe i proširiti svoje vidike. Naučila sam puno o drugim kulturama i stekla nova prijateljstva. Uz sve spomenuto, vrijedi spomenuti kako je ovo bilo i izazovno putovanje jer sam izašla iz svoje zone komfora te nisam bila u blizini svoje obitelji, prijatelja i poznate okoline. Bilo je to putovanje u nepoznato na 6 mjeseci. Ono što mogu reći o La Sapienzi je da je to ogromno Sveučilište koje si mi ne možemo ni predočiti i da nudi mnogo zanimljivih predmeta i istraživanja. Smatram ovo iskustvo doista nezamjenjivim i preporučila bih ga svima.
 
Ema Rajković, Universidade da Coruña, Španjolska (Erasmus+ SMS; akad. god. 2021./2022.)
 
Oduvijek sam htjela iskusiti život izvan Hrvatske, barem na kratko, pa sam na 4. godini studiranja otišla na studentsku razmjenu u grad A Coruña. A Coruña je šarmantan grad u Galiciji s bogatom poviješću. To je savršen grad za razmjenu jer nije velik, a pun je zabavnog sadržaja: barovi, restorani, klubovi, predivne plaže i odličan studentski kampus jako dobro povezan s centrom grada. Erasmus program pružio mi je priliku studirati u stranoj zemlji, upoznati novu kulturu i steći prijatelje iz cijeloga svijeta. Razvila sam veću neovisnost i prilagodljivost, a moje jezične vještine engleskog i španjolskog su se značajno poboljšale. Također to je bila odlična prilika za putovanja i upoznavanje Španjolske, ali i okolnih zemalja. Sudjelovanje u programu Erasmus bilo je jedno predivno iskustvo koje ću zauvijek pamtiti i uvijek ga se rado prisjećam. Svakom studentu preporučujem odlazak na studentsku razmjenu jer je to prilika za osobni i akademski razvoj koju je šteta propustiti.
 
Stipe Mustać, Karl-Franzens-Universität Graz, Austrija (Erasmus+ SMS akad. god. 2021./2022.); Apotheke Waltendorf, Graz, Austrija (Erasmus+ SMP akad. god. 2022./2023.)
 
Za prijavu na Erasmus odlučio sam se na posljednjoj godini studija. Motivirala me želja za promjenom okoline, upoznavanjem novih ljudi i kultura i stjecanjem iskustva studiranja u stranoj zemlji. Unutar semestra provedenog na Erasmus studijskoj razmjeni uspio sam upoznati studente iz svih dijelova Europe i svijeta, biti prisutan na brojnim internacionalnim druženjima, slušati nastavu na stranom jeziku i savladati ga toliko da se odlučim na stručno osposobljavanje u ljekarni u Austriji. U semestru koji sam proveo na Erasmus stručnoj praksi koju sam odradio u ljekarni dobio sam priliku raditi u stranom okruženju i na stranom jeziku, naučiti kako se posao u mojoj struci izvodi u nekoj stranoj državi i puno toga naučiti vezano uz samu ljekarničku struku. Boravkom u stranoj zemlji kroz ta dva semestra sam kroz studiranje i rad u potpuno drugom okruženju stekao vrijedna znanja i vještine, poboljšao znanje stranih jezika i stekao brojna poznanstva, što su vrijednosti koje nakon Erasmusa ostaju za cijeli život. Prema tome, svima neodlučnima svakako preporučam da se odluče za taj korak i otiđu na Erasmus, sigurno nećete požaliti!
 
Zrinka Duvnjak, Freie Universität Berlin, Njemačaka (Erasmus+ SMP 2021./2022.) University of Cambridge (Erasmus+ SMP 2019./2020.)
 
Kada bih morala izdvojiti trenutke s faksa koji su najviše i najpozitivnije utjecali na mene kao osobu i na moju karijeru, svi odabrani trenutci bili bi oni provedeni na Erasmusu. Odlaskom na Erasmus+ SMP otkrila sam čime se točno želim baviti, stekla prijatelje za cijeli život, iskusila život u različitim državama, istražila mnoge prirodne ljepote, puno naučila, zabavila se i obogatila mnogim životnim iskustvima. Svima bih preporučila da ne propuste priliku, da se ne boje i da odu sami na Erasmus u grad koji im je zanimljiv, instituciju/grupu koja se bavi onim što ih zanima. Jako sam zahvalna što sam imala tu priliku. Da mogu vratiti vrijeme, na Erasmus bih otišla i više od tri puta.

Pretraživanje

Vrh