Preskočite na glavni sadržaj

Farmaceutski botanički vrt skriveni je dragulj pod Sljemenom

09.srpnja 2024.
Farmaceutski botanički vrt skriveni je dragulj pod Sljemenom
Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Botanički vrt na Marulićevu trgu prilično je omiljen među Zagrepčanima i gostima grada. No, mnogi ne znaju da već gotovo osam desetljeća postoji i botanički vrt Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Uputili smo se na Šalatu, na kraj male i slijepe Schrottove (Šrotove) ulice, broj 37.

- Farmaceutski botanički vrt "Fran Kušan" osnovao je 1947. godine profesor doktor znanosti Fran Kušan, prvi profesor farmaceutske botanike na tadašnjem Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Vrt je osnovan kao jedan od malobrojnih europskih botaničkih vrtova specijaliziranih za uzgoj farmaceutski zanimljivih biljnih vrsta, kazao je prof. dr. sc. Željan Maleš, predstojnik Zavoda za farmaceutsku botaniku Sveučilišta u Zagrebu Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Osim velike sjenice, u vrtu je nekoliko zgrada.

- Jedna od zgrada je vrtna zgrada, u kojoj je smješten herbarij koji je nazvan Herbarij profesora doktora Kušana, koji obuhvaća oko 34 tisuće primjeraka vaskularnih biljaka i osobito vrijednu zbirku od 1500 primjeraka lišajeva. Najveći broj primjeraka prikupio je sam profesor Kušan, rekao je prof. Maleš.

Postoji i staklenik za osjetljive biljke. Ipak, najveća zgrada u vrtu dom je dvaju zavoda Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

- Zavod za farmaceutsku botaniku i Zavod za mikrobiologiju, koji su dosta stradali u vrijeme potresa, sad su obnovljeni i negdje početkom rujna ja se nadam da će biti useljenje u te prostore, pojasnio je.[U vrtu se uzgajaju i ljekovite i otrovne biljke]U vrtu se uzgajaju i ljekovite i otrovne biljke
Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ovaj je vrt poseban po tome što sadržava isključivo ljekovite i otrovne biljke. Zato se isprva zvao „Botanički vrt ljekovitog i otrovnog bilja". 

- Uzgajaju se i ljekovite i otrovne biljke, domaće i inozemne, otrovne, one su u neku ruku i ljekovite u manjim dozama, a u većim i otrovne. Imamo puno otrovnih biljaka: velebilje, kužnjak, crnu buniku, tisu, oleandar, đurđicu i tako dalje, kazao je prof. dr. sc. Željan Maleš, predstojnik Zavoda za farmaceutsku botaniku Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Znači, pazite! I neke opjevane biljke su otrovne. Sve je to proučavao i doktor Kušan.

- Profesor Kušan je imao viziju osnovati što više botaničkih vrtova u Hrvatskoj, pa je 1939. osnovao planinski botanički vrt u blizini Sljemena, zatim je osnovao 1947. kao što sam rekao ovaj Farmaceutski botanički vrt i 1967. godine Velebitski botanički vrt u blizini Zavižana, u kojem je prisutno preko 300 biljnih vrsta. On je stvorio i temelje farmaceutske botanike na Fakultetu, bio je prvi profesor farmaceutske botanike, osnažio je taj predmet, doveo suradnike, bio je jedna posebna osoba, otkrio je profesor Maleš.

U vrtu u Zagrebu, koji zauzima dva i pol hektara, ima više od tisuću vrsta biljaka. Svakomu je otvoren bez prethodne najave, radnim danom od 8 do 14 sati. Možete razgledati bilje, prošetati stazama i odmoriti se na klupama.

- Ako baš netko treba nekakvu pomoć pri objašnjenju, tu je naša tehnička suradnica gospođa Mirjana Kolar, koja nesebično već 45 godina radi u vrtu. Uz nju, da bi izgledao ovako lijep, brine još šest vrtnih zaposlenika, rekao je.

Posjetitelji često pitaju koliko nam ljekovito bilje može pomoći.

- Uloga ljekovitog bilja je uvijek velika i naš narod u liječenju ljekovitim biljem ima dugu tradiciju. Svakim danom se dobivaju novi podaci o kemijskom sastavu i djelovanju ljekovitih biljaka. U odnosu na sintetske, oni možda djeluju sporije, ali izazivaju puno manje nuspojava. Jedino kod uporabe bilja treba biti jako uporan, pojasnio je Maleš.

Farmaceutski botanički vrt skriveni je dragulj Grada pod Sljemenom. Najljepše ga je posjetiti upravo ljeti - kad je u punom sjaju. 

Video prilog iz emisije dostupan na poveznici.

IZVOR HTV1 - DOBRO JUTRO, HRVATSKA
 

Pretraživanje

Vrh