Preskočite na glavni sadržaj

University of Minnesota College of Pharmacy

20.svibnja 2024.
University of Minnesota College of Pharmacy
Prošlog su tjedna naše dvije zaposlenice, izv. prof. dr. sc. Iva Mucalo i dr. sc. Andrea Brajkovic posjetile University of Minnesota College of Pharmacy gdje su se imale prilike pobliže upoznati s inovativnim pristupom obrazovanju i praksi u području ljekarničke skrbi i upravljanja farmakoterapijom.

Tijekom posjete Sveučilištu predstavljen im je novi kurikulum koji se temelji na “whole task learning” pristupu učenju, a koji u fokus stavlja sveobuhvatno upravljanje farmakoterapijom i pružanje ljekarničke skrbi usmjerene na pacijenta. Dodatno, stekle su uvid u poslijediplomski jednogodišnji program specijalizacije farmaceuta iz područja upravljanja farmakoterapijom te njegovo provođenje u klinikama na primarnoj zdravstvenoj zaštiti u okviru različitih zdravstvenih sustava savezne države Minnesote.

Koncept ljekarničke skrbi pokrenut je upravo na University of Minnesota College of Pharmacy te je sama praksa, odnosno usluga upravljanja farmakoterapijom (engl. Comprehensive Medication Management, CMM) u potpunosti implementirana i integrirana u zdravstvene sustave Minnesote. Kolegice su tijekom svoga boravka pratile rad farmaceuta (engl. shadowing) u njihovom svakodnevnom direktnom radu s pacijentima naglašavajući važnost uspostavljanja skrbi usmjerene na pacijenta te bliske suradnje s liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima.

Dodatno, imale su priliku podijeliti svoje iskustvo i rezultate implementacije usluge upravljanja farmakoterapijom koja se pruža u Farmakoterapijskom savjetovalištu Dom zdravlja Zagreb - Centar, a pokrenuto je kao zajednički projekt Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Doma zdravlja Zagreb - Centar.

Veliko hvala Todd Sorensen, Kylee Funk i cijelom timu s University of Minnesota College of Pharmacy na srdačnom prijemu, izvanrednoj organizaciji i na vrijednim uvidima.
 

Pretraživanje

Vrh